Λευκωσία: Κυβερνο-επίθεση στον κυπριακό διαδικτυακό χώρο ετοιμάζει το ερχόμενο Σάββατο η διεθνής ομάδας χάκερ «Αnonymous», αλλά οι αρμόδιες δημόσιες αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτε γιατί είναι... αργία!
Χθες, ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών κάλεσε σε άκρως απόρρητη σύσκεψη τους διαχειριστές και υπευθύνους ασφαλείας των ...... παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών με μοναδικό θέμα προς συζήτηση την πολυαναμενόμενη επίθεση των χάκερ στις 31 Μαρτίου. Η επίθεση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοθεσίες και διεθνείς συμφωνίες που επιφέρουν περιορισμούς στο ίντερνετ (όπως η SΟΡΑ και ο ΑCΤΑ).
Στη χθεσινή σύσκεψη ο Ρυθμιστής «όρκισε» όλους τους συμμετέχοντες να δεσμευτούν για το απόρρητο της συνάντησης, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες για τη δράση των Αnonymousπροέρχονται από ξένες υπηρεσίες και θεωρούνται «εμπιστευτικής φύσεως». Θέμα της συζήτησης, ήταν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για προστασία των συστημάτων αλλά και οι τρόποι αναχαίτισης της επίθεσης των Αnonymοus, ιδιαίτερα εάν αυτή περιλάβει και το σύστημα με το κυπριακό ακρωνύμιο, δηλαδή το «.cy». Στη σύσκεψη αναλύθηκε πότε ένα τεχνικό πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε επίθεση των Αnonymous, πώς μπορεί να ανακοπεί η επίθεση και με ποιο τρόπο θα συντονιστούν μεταξύ τους οι πάροχοι υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι την ημέρα που αναμένεται το χτύπημα των Αnonymous, στο δημόσιο θα κατεβάσουν ρολά επειδή είναι Σάββατο και η «αμυντική» επιχείρηση πέφτει στους ώμους των ιδιωτικών οργανισμών.
Η αναμενόμενη επίθεση αφορά παγκόσμιο μπλακάουτ στο ίντερνετ, με επιθέσεις στην καρδιά του συστήματος. Δηλαδή στους 13 κεντρικούς υπολογιστές στους οποίους καταγράφονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις κάθε ιστοσελίδας (γνωστό ως DΝS). Μέσω των υπολογιστών αυτών, μια ιστοσελίδα σε διεύθυνση του ίντερνετ, στην οποία έχουν πρόσβαση οι χρήστες. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική διεύθυνση 217.27.32.213 αντιστοιχεί στην ιστοσελίδα του Φιλελεύθερου (www.philenews.com). Μέσω της αριθμητικής διεύθυνσης στο ίντερνετ, ο χρήστης κατευθύνεται στον κύριο κατάλογο και τους υποκαταταλόγους, βάσει της σύνδεσης που πληκτρολογεί στον υπολογιστή του. Με απλά λόγια, τα 13 κεντρικά συστήματα DΝS(Domain Νame Service) αποτελούν τον «παγκόσμιο τηλεφωνικό κατάλογο» του ίντερνετ, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί καμία ενέργεια.