Στο Διαδίκτυο πάντα βρίσκεις καλύτερες τιμές, και έτσι θα αναφερθούμε σε μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν πραγματοποιούμε τις online αγορές μας για να μη μας βγουν ξινές.
Νο 1- Αυτή την ιστοσελίδα ξέρεις, αυτήν εμπιστεύεσαι
Σαν την παλιά διαφήμιση. Καλό είναι να αποφεύγεις τα πειράματα με...
... online καταστήματα, τα οποία μπορεί να σου εμφανιστούν από το πουθενά στα αποτελέσματα αναζήτησης, όσο δελεαστικές τιμές κι αν υπόσχονται. Μην ξεχνάς το γνωστό ποιηματάκι που έχουμε αναφέρει πολλάκις, προσέχουμε σε ποιούς δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία.Νο 2- Όχι κρυπτογράφηση; Άσ' το καλύτερα
Όταν θα θελήσεις να κάνεις τις αγορές σου, το πρώτο πράγμα που θα ελέγξεις είναι, η εν λόγω ιστοσελίδα να χρησιμοποιεί την https:// κρυπτογράφηση κι όχι το απλό http:// γιατί το πρώτο σου εξασφαλίζει ασφάλεια στα δεδομένα που θα χρειαστεί να περάσεις.
Νο 3- Ο αριθμός της πιστωτικής σου κάρτας είναι άκρως εμπιστευτικός
Εδώ το θέμα δε σηκώνει ιδιαίτερη συζήτηση. Πολύ απλά ποτέ δε γράφεις τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας σε email. Αν σου ζητηθεί από τον οποιονδήποτε, να είσαι σίγουρος ότι πολλά δεν πάνε καλά στην υπόθεση, οπότε μην τους προτιμήσεις.
Νο 4- Κράτα και κάποια στοιχεία σου μυστικά
Με άλλα λόγια, μην αποκαλύπτεις τα πάντα. Αν θες να παραγγείλεις ένα ρούχο ή ένα cd για παράδειγμα, δε νομίζω να αποτελεί ζωτικής σημασίας πληροφορία για το online κατάστημα, η ημερομηνία γέννησής σου ή ο αριθμός κοινωνικής σου ασφάλισης.
Νο 5- Κάνε τον υπολογιστή σου φρούριο
Φρόντισε να έχεις το antivirus πρόγραμμα του υπολογιστή σου πάντα ενημερωμένο, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει και τα πλέον πρόσφατα malware που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο κι εσύ να σερφάρεις ξέγνοιαστος.
Νο 6- Κάνε το Wi-Fi σου φρούριο
Εκτός από τον υπολογιστή σου, πρέπει πάντα να έχεις οχυρώσει και το Wi-Fi δίκτυό σου. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να το κλειδώσεις, ώστε να μην έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πάντες.
Νο 7- Όρισε κωδικούς πρόσβασης που να μη σπάνε εύκολα
Λίγες ημέρες πριν παρουσιάστηκε η λίστα με τους 25 χειρότερους κωδικούς πρόσβασης για το 2011 κι άμα τους ρίξεις μια ματιά ΕΔΩ , δε θα δυσκολευτείς καθόλου να καταλάβεις γιατί δε στάθηκε τόσο δύσκολο να τους σπάσουν. Όταν ορίζεις κάποιο password, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για το συνδυασμό που θα δημιουργήσεις.
Νο 8- Να αποφεύγεις αγορές μέσω κινητού
Μπορείς να αξιοποιήσεις το Smartphone σου για να σερφάρεις στα διάφορα online καταστήματα, ώστε να δεις προϊόντα και τιμές, αλλά όταν θα έρθει η ώρα να πραγματοποιήσεις την αγορά σου, θα ήταν καλύτερο να αξιοποιήσεις τον υπολογιστή σου που -όπως είπαμε και παραπάνω- έχεις εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μην πέσει θύμα επίθεσης χάκερ.
Νο 9- Όχι αγορές μέσω δημόσιου υπολογιστή πρόσβασης Διαδικτύου
Θεωρούμε αυτονόητο το γεγονός ότι επιλέγουμε να κάνουμε τις αγορές μας από τον προσωπικό μας υπολογιστή κι όχι από δημόσιους υπολογιστές πρόσβασης Διαδικτύου. Αν τελικά το επιλέξεις, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην ξεχάσεις όταν τελειώσεις, να αποσυνδεθείς από το λογαριασμό σου κι όχι απλά να κλείσεις το παράθυρο. Διαφορετικά, ο επόμενος που θα καθίσει στη θέση σου, μόλις ανοίξει το παράθυρο του browser, θα έχει πρόσβαση κατευθείαν σε αυτόν και δε νομίζω να θες κάτι τέτοιο.
Νο 10- Να ειδοποιείσαι για τις αγορές σου
Τελευταίο και σημαντικότερο από όλα: Όταν πραγματοποιείς αγορές, μην περιμένεις μέχρι το τέλος του μήνα για να σου έρθει ο λογαριασμός της κάρτας σου. Αξιοποίησε την υπηρεσία ειδοποιήσεων για να ενημερώνεσαι άμεσα για τη δραστηριότητα της κάρτας σου, ώστε αν αντιληφθείς ότι κάτι πάει στραβά, να ειδοποιήσεις άμεσα την εταιρεία σου και να προλάβεις καταστάσεις.
Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, μπορείς να πραγματοποιήσεις όλες σου τις αγορές σου με το κεφάλι σου ήσυχο!
πηγη:
πηγη: