Κατηγορούν τη Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα από το Διαδίκτυο μέχρι τα γενόσημα φάρμακα ως ασαφή και προϊόν μυστικών διαβουλεύσεων
Ως «νίκη των πολιτών της Ευρώπης» και «νίκη της συμμετοχικής δημοκρατίας» παρουσιάζουν οι ευρωβουλευτές τη σχεδόν βέβαιη απόρριψη της ACTA από το Ευρωκοινοβούλιο την...
... προσεχή Τετάρτη, 4 Ιουλίου.
Ολα τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που προτιμά να περιμένει την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το αν η ACTA παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Το ΕΛΚ όμως έχει μόνο 271 ευρωβουλευτές επί συνόλου 753, το οποίο σημαίνει ότι η ACTA θα απορριφθεί. Και από τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο πει «όχι», η Συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί στην ΕΕ – ούτε καν αν κάποιο κράτος-μέλος θελήσει να την υπογράψει και να την επικυρώσει από το δικό του Κοινοβούλιο.
Ολοι όσοι αναμείχθηκαν με την ACTA στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν θυμούνται άλλο θέμα στην ΕΕ που να ξεσήκωσε τέτοια πάθη και τόσο μεγάλη λαϊκή αντίδραση. Δύο εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες υπογραφές ευρωπαίων πολιτών συγκεντρώθηκαν εναντίον της Συμφωνίας αυτής που καταπολεμά την πειρατεία, είτε πρόκειται για το κατέβασμα ταινιών και μουσικής στο Διαδίκτυο είτε για την κατασκευή προϊόντων-«μαϊμού» στην Κίνα είτε για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.
Αυτά που κυρίως προσάπτουν στην ACTA οι πολέμιοί της είναι ότι υπογράφηκε πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, ότι αποτελεί προϊόν ισχυρών λόμπι (όπως της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και των φαρμακευτικών εταιρειών), ότι είναι ακόμη μία απόδειξη της επιβολής της βούλησης μιας συγκεκριμένης χώρας (ΗΠΑ) στο διεθνές εμπόριο και ότι παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών (βάζοντας, για παράδειγμα, τους παρόχους υπηρεσιών Internet να παρακολουθούν ποιοι χρήστες ανταλλάσσουν μουσικά αρχεία).
Η ACTA υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Μαρόκο. Τον Ιανουάριο την υπέγραψαν 22 κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Οι υποστηρικτές της Συμφωνίας τη θεωρούν αναγκαία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Τον Φεβρουάριο η Επιτροπή – η οποία μέσω του επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ ντε Γουχτ δηλώνει υπέρ της ACTA – ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί αν η Συμφωνία παραβιάζει τις πολιτικές ελευθερίες. Εν τω μεταξύ το ζήτημα παραπέμφθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και, στο πλαίσιο των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του, οι ευρωβουλευτές έχουν τον τελευταίο λόγο – και όλα δείχνουν ότι θα είναι απορριπτικός.
«Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων απέδειξαν ότι δεν έχουν κανέναν φραγμό»είπε ο ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Μάρτιν, κύριος εισηγητής για την ACTA, μιλώντας σε ευρωπαϊκά Μέσα, μεταξύ των οποίων «Το Βήμα», στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι τα προϊόντα-«μαϊμού» έτσι κι αλλιώς τιμωρούνται από την υπάρχουσα νομοθεσία, τα γενόσημα φάρμακα αφαιρέθηκαν από την ACTA διότι δεν μπορούν να θεωρηθούν προϊόντα πειρατείας, άρα η Συμφωνία δεν προσφέρει τίποτε στους ευρωπαίους πολίτες.
«Αν απορρίψουμε τη Συμφωνία, τι μήνυμα θα στείλουμε σε χώρες όπως η Κίνα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων;» αναρωτήθηκε ο Αντερς Γέσεν από το γραφείο του επιτρόπου Εμπορίου που είναι υπέρ της ACTA.
Η σουηδή ευρωβουλευτής Αμέλια Αντερσντότερ, από το Κόμμα των Πειρατών, μας είπε: «Μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα είναι «κλειδωμένο» σε πνευματικά δικαιώματα. Αν δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό, πώς θα συγκροτήσουμε την ταυτότητά μας;».
Ο Ντάνιελ Κασπάρι, από το ΕΛΚ, τόνισε ότι «πολλές θέσεις εργασίας χάνονται λόγω των προϊόντων-«μαϊμού», για να διαψευστεί πάραυτα από οργανώσεις που κατηγορούν την Επιτροπή πως υπερβάλλει όταν υποστηρίζει ότι η πειρατεία στοιχίζει 250 δισ. δολάρια ετησίως και ότι το πραγματικό κόστος είναι 4,8 δισ. δολάρια.
Η Φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Μαριέτε Σάακε και ο Χέλμουτ Σοτς από την Ευρωπαϊκή Αριστερά εξέφρασαν επιφυλάξεις για τυχόν αναβολή της απόφασης, όπως ζητεί το ΕΛΚ, «όταν ο κόσμος εξελίσσεται τόσο γρήγορα», καθώς και για το ότι η ACTA βάζει στο ίδιο τσουβάλι την πειρατεία με την ανταλλαγή αρχείων.
Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο Internet, ίσως στα πρότυπα της συμφωνίας που υπέγραψε η Google με τους γάλλους εκδότες. Η ACTA όμως επικεντρώνεται στην τιμωρία παραβιάσεων ανοιχτών σε διάφορες ερμηνείες, χωρίς να εξασφαλίζει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή.
Στην ΕΕ
Ηττα «μεγάλου αδελφού» και λόμπι
Η ACTA απορρίφθηκε από πέντε επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου:
Την Επιτροπή Βιομηχανίας που θεώρησε ότι δεν ισορροπεί τα πνευματικά δικαιώματα με την επιχειρηματική ελευθερία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών.
Την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών που έκρινε ότι δεν σέβεται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Internet δεν πρέπει να το αστυνομεύουν.
Την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου που, αν και η πιο «επίφοβη» λόγω των τεράστιων πιέσεων που δέχτηκε από τα λόμπι, απέρριψε την ACTA στις 21 Ιουνίου.
Την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.
Την Επιτροπή Ανάπτυξης.
Ντέιβιντ Μάρτιν
«Οι πολίτες με έκαναν να αλλάξω γνώμη»
Οταν ανέλαβε εισηγητής της ACTA στο Ευρωκοινοβούλιο, ο σκωτσέζος Εργατικός ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Μάρτιν ήθελε ενστικτωδώς να υποστηρίξει τη συμφωνία αυτή. Σήμερα όμως επιθυμεί να ευχαριστήσει «την κοινωνία των πολιτών» που του άλλαξε γνώμη. «Ηταν για εμένα μια συναρπαστική διαδικασία» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα».
«Είμαι υπέρ της ύπαρξης επαρκών πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να εξασφαλίζουν δίκαιη ανταμοιβή για την ευρωπαϊκή καινοτομία και να υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αλλά το πρόβλημα με την ACTA είναι ότι το κείμενο είναι υπερβολικά ασαφές, κάτι που γίνεται αμέσως εμφανές μόλις το μελετήσει κάποιος» προσθέτει.
Πριν από δύο μήνες ο κ. Μάρτιν εισηγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο να απορρίψει την ACTA εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η Συμφωνία σε διάφορους τομείς. Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι τα οφέλη που επιδιώκει αυτή η διεθνής συμφωνία ξεπερνιούνται κατά πολύ από τις πιθανές απειλές, ιδίως κατά των δικαιωμάτων των πολιτών.
Μας λέει ότι οι κυριότερες αντιρρήσεις του για την ACTA αφορούν «την πιθανή παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών» στην οποία μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή της. Επιπλέον, τον ανησυχεί «η έλλειψη οποιουδήποτε ορισμού για την «εμπορική κλίμακα» και η πρόβλεψη ότι θα επιφορτιστούν οι πάροχοι υπηρεσιών Internet με την «αστυνόμευση» του Internet», τα οποία «αφήνουν υπερβολικά πολλές ασάφειες όσον αφορά τη μελλοντική ερμηνεία και εφαρμογή της Συμφωνίας».