Εκπρόσωπος της ομάδας Anonymous σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας», είπε ότι στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, η ομάδα του να ανοίξει μια δική της - φθηνή και αποκεντρωμένη – online πλατφόρμα με την επωνυμία TYLER.
Η πλατφόρμα αυτή προορίζεται για τη δημοσίευση ...
ουσιαστικών πληροφοριών, τις οποίες οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών κρύβουν από τους πολίτες τους.
ουσιαστικών πληροφοριών, τις οποίες οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών κρύβουν από τους πολίτες τους.
Τζον Ρόμπλες (John Robles): Γιατί χώρισαν οι δρόμοι των Anonymous και του WikiLeaks;
Anonymous: Η ουσία της μεταξύ τους σύγκρουσης συνίσταται στην τεχνολογία αναγκαστικής συλλογής χρημάτων και στην έλλειψη διαφάνειας στον οικονομικό απολογισμό του WikiLeaks.
Ρ.: Έχουμε ακούσει διάφορες δηλώσεις ότι οι Ανώνυμοι σχεδιάζουν να δώσουν στη δημοσιποτητα κάποια απόρρητα υλικά για το WikiLeaks. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτό;
Α: Εμείς δεν κάναμε δηλώσεις ότι διαθέτουμε κάποια «απόρρητα υλικά». Η οργάνωσή μας θα δημοσιεύσει μια αναλυτική λίστα παραβιάσεων, που έγιναν, κατά τη γνώμη μας, από το WikiLeaks. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε και που σχεδιάζουμε να δώσουμε στη δημοσιότητα, είναι πληροφορίες του WikiLeaks για εσωτερική χρήση. Η οργάνωση, που απαιτεί διαφάνεια για όλο τον κόσμο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι μόνη της διαφανής.
Ρ. Αν καταρρεύσει WikiLeaks, πώς αυτό θα επηρεάσει την σημερινή κατάσταση του Τζούλιαν Ασάντζ;
Α: Στα ΜΜΕ απόκτησε πλατιά διάδοση το μύθευμα ότι το WikiLeaks είναι τεράστια ομάδα ακτιβιστών, που παίρνουν αποφάσεις προς το συμφέρον αυτής της οργάνωσης. Αυτό δεν είναι έτσι. Το WikiLeaks - είναι η εκδοτική επιχείρηση του Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος την δημιούργησε, την κατέχει και την διαχειρίζεται μόνος του.
Τo Wikileaks χρειάζεται τον Τζούλιαν Ασάντζ και αυτός είναι ο μόνος, που μπορεί να το κλείσει. Έως ότου βρίσκεται στη δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν θα το κάνει αυτό, παρόλες τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο. Σε σχέση με αυτό ωστόσο δημιουργείται το εξής ερώτημα: «Τι θα γίνει με το σχέδιο, αν πάψει να ζήσει Ο Τζούλιαν; Νομίζω ότι αυτό θα είναι το τέλος του WikiLeaks.
Ρ. Γιατί η πλατφόρμα TYLER είναι καλύτερη από την WikiLeaks;
Α: Η TYLER είναι μόνο ένας από μερικούς χώρους, που έχουν δημιουργηθεί από τους Ανωνύμουτς. Έχουμε σχέδιο, που ονομάζεται Par-Anoia. Πέρυσι δημιουργήσαμε τους Σταθμούς LocalLeaks και HackerLeaks με την υποστήριξη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μέτωπο (Peoples Liberation Front). Όλα τους έχουν μεγάλη σημασία για την αποστολή των Ανωνυμων και έχουν σαν σκοπό τους την εξεύρεση αξιόπιστου, φθηνού και αποκεντρωμένου τρόπου προβολής των πληροφοριών.
Η πλατφόρμα TYLER είναι η μοναδική στο είδος της επειδή δεν έχει μόνιμο διακομιστή. Εδω χρησιμοποιείται η αρχή του αποκεντρωμένου δικτύου με βάση την ισότητα των συμμετεχόντων.
Ρ. Υπήρχε λόγος για την επίλογή ακριβώς της ημέρας της 21ης Δεκεμβρίου του 2012;
Α: Η ημερομηνία επιλέχθηκε για να συμπέσει με τον μύθο των Μάγιας για το τέλος του κόσμου. Αλλά αυτό έγινε για διαφημιστικούς σκοπούς, και όχι επειδή πιστεύουμε σ’ αυτό τον μύθο.
Ρ. Τι γίνεται τώρα με εκείνα τα μέλη της οργάνωσης Anonymous, που είχαν κατηγορηθεί στις ΗΠΑ;
Α: Η ομάδα των 16 Ανωνύμων βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ένας απ’ αυτούς κατηγορήθηκε για την διοργάνωση και τη διεξαγωγή επιθέσεων DDoS εναντίον των διαδικτυακών ενεργητικών του ροκ μουσικού Τζιν Σίμονς (Gene Simmons) από το συγκρότημα KISS, για τη σθεναρή εκ μέρους του υποστήριξη των νόμων για την καταπολέμηση της πειρατείας. Ο Σίμονς υπερηφανευόταν δημοσίως ότι ο άνδρας αυτός συνελήφθηκε.
Ο ακτιβιστής Κρίστοφερ Μαρκ Ντογιόν (Christopher Mark Doyon), κατηγορήθηκε για την διοργάνωση και τη συμμετοχή του στις εκστρατείες DDOS στην περιφέρεια Σάντα Κρουζ (Καλιφόρνια), ως απάντηση στην καταπίεση των τοπικών διαδηλωτών. Η δίκη του έχει ανασταλεί, αφού έφυγε στον Καναδά και ζήτησε εκεί πολιτικό άσυλο.
Τους άλλους 14 ακτιβιστές τους ξεχωρίζουν κάποτε στην λεγόμενη ομάδα των 14 PayPal, επειδή όλοι τους κατηγορούνται για την συμβολή στην γνωστή DDoS επίθεση εναντίον του PayPal για την υπεράσπιση του WikiLeaks. Η δίκη τους έχει παραταθεί από τους Εισαγγελείς των ΗΠΑ.
Ο Τζέρεμι Χάμοντ (Jeremy Hammond), ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας των χάκερ LulzSec/AntiSec και της οργάνωσης Anonymous, κατηγορείται για την επίθεση κατά του παροχέα υπηρεσιών της ιδιωτικής εταιρείας συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών Stratfor. Στις ΗΠΑ αρνήθηκαν να απελευθερώσουν τον Χάμοντ με εγγύηση, ενώ η υπόθεσή εξετάζεται με πολύ αργους ρυθμούς.
Ο ΑντιΣέξ χάκερ (AntiSec Hacker), γνωστός ως Νευρών (Neuron), πρόσφατα ομολόγησε την ενοχή του για την επίθεση κατά των servers της Sony το 2011 και περιμένει την καταδίκη του. Υπάρχουν επίσης και μερικές άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των LulzSec και μιας άλλης ομάδας χάκερς που ονομάζεται CabinCrew.