Κατά χωρών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι απειλούν τα αμερικανικό συμφέροντα
Οι ΗΠΑ θα μπορούν να εξαπολύουν προληπτικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον χωρών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι απειλούν τα αμερικανικό συμφέροντα, σύμφωνα με... ένα νέο δόγμα για την προστασία των ηλεκτρονικών συστημάτων των ΗΠΑ. Οι προληπτικές επιθέσεις προτείνεται να προϋποθέτουν το πράσινο φως από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Το δόγμα αυτό – το πρώτο κατά ψηφιακών επιθέσεων – αναμένεται να λάβει έγκριση τις ερχόμενες εβδομάδες και να παραμείνει μυστικό, όπως κι εκείνο που προσδιορίζει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (που σκορπούν τον θάνατο σε Αφγανιστάν και Πακιστάν).
Σύμφωνα με τους «New York Times», έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα είναι εκείνος που θα έχει την εξουσία να προστάξει τέτοια προληπτικά χτυπήματα όταν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία για επικείμενη επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.
Η αποκάλυψη του δόγματος περί κυβερνοεπίθεσης από την αμερικανική εφημερίδα ήρθε λίγες μέρες μετά την εισχώρηση κινέζων χάκερ στα ηλεκτρονικά συστήματα μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι «New York Times» και η «Washington Post».
Τον κίνδυνο ψηφιακών επιθέσεων υπογράμμισε πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας η οποία αποκάλυψε ότι ένας ιός υπολογιστή είχε αναγκάσει αμερικανικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (το οποίο δεν κατονομάζεται) να παραμείνει εκτός δικτύου για τρεις ημέρες πέρσι.
Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα λέγεται ότι ενέκρινε μια σειρά ψηφιακών πληγμάτων κατά του Ιράν στη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Το πρόγραμμα αυτό, με την κωδική ονομασία «Ολυμπιακοί Αγώνες», έστειλε έναν κακόβουλο ιό υπολογιστή στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ξεκίνησε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, όμως ο Ομπάμα πιστεύεται ότι διέταξε την ενίσχυση των κυβερνοεπιθέσεων όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Στοιχεία για το μυστικό αυτό πρόγραμμα ήρθαν στο φως όταν ο ιός Stuxnet – που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – έκανε την εμφάνισή του στο ίντερνετ. Τον περασμένο μήνα το Ιράν αρνήθηκε επισήμως οποιαδήποτε ανάμειξη σε μια πρόσφατη σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Τα δυο μυστικά προγράμματα – των κυβερνοεπιθέσεων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – έχουν κοινό εμπνευστή: τον Τζον Μπρέναν, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην πρώτη θητεία του Ομπάμα και σήμερα επιλογή του προέδρου για την κεφαλή της CIA.
Τη στιγμή που ο αμερικανικός στρατός υφίσταται μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του, το Πεντάγωνο ενέκρινε πρόσφατα μια μεγάλη επέκταση της «κυβερνοϋπηρεσίας» του. Η υπηρεσία αυτή, που σήμερα περιλαμβάνει 900 άντρες, θα διευρυνθεί με 4.000 ακόμη άντρες στα αμέσως επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την «Washington Post».
Ηδη εκφράζονται ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση «εξοπλίζεται» για πόλεμο στον ψηφιακό κόσμο. «Μας ανησυχεί το ότι όλα συμβαίνουν στο παρασκήνιο», ανέφερε κύριο άρθρο της «Washington Post».