Το Facebook αποκάλυψε ότι τον Ιανουάριο βρέθηκε στο στόχαστρο μιας επιδέξιας επίθεσης μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στους διακομιστές του, όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Λίγες μέρες μετά θύμα χάκερς έπεσε και η Apple.
Η Apple δηλώνει πως θα διαθέσει... λογισμικό με το οποίο οι πελάτες της θα μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιδιορθώσουν μολυσμένους Mac από το malware που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.
Η δήλωση που εξέδωσε η Apple αναφέρει πως, «η εταιρεία αναγνώρισε malware που μόλυνε περιορισμένο αριθμό συστημάτων Mac, από μια ευπάθεια στο plug-in για την Java στους browser. Το malware χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση εναντίον της Apple και άλλες επιχειρήσεις και διαδόθηκε από έναν δικτυακό τόπο για προγραμματιστές εφαρμογών. Εντοπίσαμε έναν μικρό αριθμό μολυσμένων συστημάτων εντός της εταιρείας και τους απομονώσαμε από το δίκτυό μας. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κλάπηκαν δεδομένα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
H επίθεση δεν στόχευε μόνο σε Mac υπαλλήλων της Apple, αλλά και σε Mac «άλλων επιχειρήσεων», περιορίστηκε να γνωστοποιήσει η Apple. Το ίδιο λογισμικό θεωρείται ότι προσέβαλε και το Twitter νωρίτερα, σε μια επίθεση που επέτρεψε την πρόσβαση σε 250.000 λογαριασμούς χρηστών στην υπηρεσία νωρίτερα.