Ο Βρετανός που επινόησε το World Wide Webκατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις για υποκρισία όταν κατασκοπεύουν το Ίντερνετ, ενώ κάνουν μαθήματα σε καταπιεστικούς ηγέτες σ” όλο τον κόσμο επειδή κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, ένας γεννημένος στο Λονδίνο επιστήμονας των ...ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος επινόησε το Ιστό το 1989, ενώ κατέρρεε το Τείχος του Βερολίνου, δήλωσε πως η Δύση εμπλέκεται σε «δόλια» on line κατασκοπεία, η οποία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι φυσιολογικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι αντιμέτωπες με την οργή, εγχώρια και διεθνή, αφού ένας σύμβουλος της NSA διέρρευσε ντοκουμέντα που αποκάλυψαν ως τότε απόρρητα αμερικανικά και βρετανικά προγράμματα κατασκοπείας στο Ίντερνετ.
«Στη Μέση Ανατολή, είχε δοθεί σε κάποιους πρόσβαση στο Ίντερνετ, αλλά τους παρακολουθούσαν κρυφά και στη συνέχεια φυλακίσθηκαν», δήλωσε στην εφημερίδα «Times» ο 58χρονος Μπέρνερς-Λι.
«Μπορεί για τους ανθρώπους στη Δύση να είναι εύκολο να πουν “ω, μα δεν μπορεί να επιτρέπεται σ” αυτές τις κακές κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν’. Όμως είναι σαφές ότι ανεπτυγμένες χώρες κατασκοπεύουν σοβαρά στο Ίντερνετ», δήλωσε.
Επισήμανε πως οι αποκαλύψεις για την κατασκοπεία εκ μέρους των ΗΠΑ και της Βρετανίας μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, ιδιαίτερα οι νεώτερες γενιές που το χρησιμοποιούν ενδεχομένως με πιο προσωπικό τρόπο.
«Έφηβοι που είναι αβέβαιοι για τη σεξουαλικότητά τους, που έχουν ανάγκη να έρθουν σε επαφή με άλλους ή κακοποιημένοι άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν βοήθεια… Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στο δίκτυο και είναι πολύ προσωπικά, τα οποία οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν επ” ουδενί να κάνουν αν αισθάνονται ότι κάποιος κοιτάει πίσω από την πλάτη τους».
Ο ίδιος αμφισβήτησε το αν οι κυβερνήσεις μπορούν να διαφυλάσσουν ευαίσθητα δεδομένα αφού τα συγκεντρώνουν.
Ο Μπέρνερς-Λι έκανε τα σχόλια αυτά πριν δεχθεί ένα κοινό βραβείο μηχανικής που απονεμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε πέντε πρόσωπα –εκτός από τον Μπέρνερς-Λι, στους Ρόμπερτ Καν, Βιντ Σερφ, Λουί Πουζέν και Μαρκ Άντρισεν– που θεωρούνται οι πατέρες του Ίντερνετ.
Ο Σερφ, αντιπρόεδρος της Google, ο οποίος αναφέρεται ως ο «κορυφαίος ευαγγελιστής του Ίντερνετ» στον ιστότοπο της εταιρείας, δήλωσε ότι οι επιστήμονες των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει να βρουν τρόπους για να παρακάμπτεται η παρακολούθηση με τη δημιουργία κρυπτογραφημένης διαδικτυακής επικοινωνίας.