Γράφει ο Θανάσης Τρομπούκης
Η Αμερικανίδα Μισέλ Καταλάνο έψαχνε πληροφορίες στο Διαδίκτυο για χύτρες ταχύτητας ενώ την ίδια στιγμή, ο άντρας της googlαρε για τσάντες πλάτης (backpacks). Μία τραγική σύμπτωση που ποτέ να μη σας τύχει!
Είναι πρωί της Τετάρτης και αίφνης, έξι άντρες της ...αστυνομίας εμφανίζονται σπίτι τους διατυπώνοντας ερωτήσεις για το πού δουλεύουν, ποιοι είναι οι γονείς τους και αν έχουν χύτρα ταχύτητας! Το ερώτημα είναι προφανές: Πού ήξερε η αστυνομία του Λονγκ Άιλαντ τι έψαχναν στο Ίντερνετ;
«Βομβάρδιζαν τον άντρα μου με ερωτήσεις: Από πού είναι, Από πού είναι οι γονείς του. Ρώτησαν για εμένα, πού ήμουν, πού δούλευα και πού ζουν οι γονείς μου. «Έχετε βόμβες;», ρώτησαν. «Έχετε χύτρα ταχύτητας;». Ο άντρας μου είπε όχι. Έχουμε όμως συσκευή για να μαγειρεύουμε ρύζι, είπε. «Μπορείς να φτιάξεις βόμβα με αυτό;», ρώτησαν». Κάπως έτσι περιγράφει η Μισέλ Καταλάνο, επαγγελματίας συγγραφέας, την περίεργη επίσκεψη στο σπίτι της των αρχών ασφαλείας, οι οποίοι αυτοπροσδιορίστηκαν ως μέλη κοινής task force κατά της τρομοκρατίας.
«Έχετε ψάξει ποτέ πώς να φτιάξετε βόμβα με τη χρήση χύτρας ταχύτητας;» ρώτησαν οι αρχές τον σύζυγο της Μισέλ για να λάβουν την ειρωνική απάντηση «εσείς δεν έχετε απορία πώς φτιάχνεται μια βόμβα από χύτρα ταχύτητας;». Δύο από τους έξι άνδρες παραδέχτηκαν ότι έχουν την ίδια απορία. Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του!
Άραγε πόσο απλό είναι για μια εθνική ή ξένη υπηρεσία να ερευνήσει το προφίλ μας στο Διαδίκτυο; Με τις πληροφορίες που οι ίδιοι διοχετεύουμε στο Ίντερνετ, θα λέγαμε ότι είναι πολύ απλό. Δοκιμάστε και οι ίδιοι να googlάρετε το όνομά σας και θα εκπλαγείτε από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για εσάς. Εάν έχετε λογαριασμό στο Gmail δοκιμάστε να συνδεθείτε στο google dashboard (googlάρετέ το) και πιστέψτε με, θα κάνετε μια συγκινητική αναδρομή στο ψηφιακό σας παρελθόν.
Την Τετάρτη η Guardian αποκάλυψε την ύπαρξη ενός ακόμα προγράμματος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), του XKeyscore το οποίο μοιάζει με την αναζήτηση του Facebook και επιτρέπει σε αναλυτές να διαβάσουν μηνύματα του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου (ακόμα και μηνύματα του Facebook ή του Skype) ή να εντοπίσουν άτομα που έχουν ψάξει στο Διαδίκτυο συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά: π.χ. χύτρες ταχύτητας και τσάντες πλάτης!