Θες να μάθεις αν η πρώην σου «ψήνει την κατάσταση» με κάποιον άλλον ή αν η νυν σου φλερτάρει με άλλους στο Facebook; Για τα παραπάνω αλλά και πολλά περισσότερα, μπορείς να ....
απευθυνθείς σε σελίδες, όπως η hackerslist.com
απευθυνθείς σε σελίδες, όπως η hackerslist.com
Βρες κι εσύ έναν hacker
Το site που ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του τον περασμένο Νοέμβριο, τράβηξε τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του για το πρωτότυπο περιεχόμενό του αφού φέρνει σε επαφή πελάτες με βιρτουόζους του πληκτρολογίου.
Αυτή την στιγμή αν επιχειρήσει κάποιος να κατευθυνθεί στο εν λόγω site, θα δει μήνυμα ότι η σελίδα δεν είναι σε λειτουργία. Η δημοσιότητα δεν είναι άλλωστε καλή όταν μια υπηρεσία σχοινοβατεί στα όρια της νομιμότητας. Το γεγονός δεν αλλάζει : μια πρόχειρη αναζήτηση για «hackers προς ενοικίαση» θα σας εμφανίσει και άλλες παρόμοιες ενεργές σελίδες.
Το hackerslist.com είναι ίσως η καλύτερη προσπάθεια για να φανεί μια τέτοια ιδέα προσιτή και νομιμοφανής, ένα ευπαρουσίαστο και φιλικό προς τον χρήστη site. Στην κεντρική του σελίδα παρουσίαζε μέχρι πρόσφατα περισσότερες από 400 αναρτήσεις wannabe πελατών που αναζητούν hackers.
Εβδομήντα διαφορετικά προφίλ hackers βρίσκονταν τελευταία στην σελίδα, αν και όχι όλα ενεργά. Όπως ανέφερε το site «H ενοικίαση ενός hacker δε θα έπρεπε να είναι μια δύσκολη διαδικασία, πιστεύουμε ότι η εύρεση ενός αξιόπιστου επαγγελματία θα έπρεπε να είναι μια ανώδυνη και εύκολη διαδικασία».
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι hackers δεν είναι πλέον κάποιοι μυστικοί πράκτορες που στρατολογούνται από κυβερνήσεις στα πέρατα της υφηλίου για να πλήξουν σημαίνοντες στόχους και να αμαυρώσουν την εικόνα των αντιπάλων τους (όπως στην περίπτωση της Sony). Ένας hacker μπορεί να είναι ο φοιτητής της διπλανής πόρτας ή ο προγραμματιστής που στέλνει τα παιδιά του κάθε μέρα στο σχολείο και σας λέει καλημέρα το πρωί στη γειτονιά.
Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι hacker, ακόμα και ο κύριος που σε χαιρετά το πρωί πηγαίνοντας τα παιδιά του στο σχολείοΟποιοσδήποτε μπορεί να είναι hacker, ακόμα και ο κύριος που σε χαιρετά το πρωί πηγαίνοντας τα παιδιά του στο σχολείο
Πώς γίνεται η δουλειά
Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι ο σύντροφός του δεν είναι πιστός μπορεί να αναρτήσει ένα ανώνυμο μήνυμα στο site ορίζοντας μια αμοιβή για την υπηρεσία που ζητάει από τον hacker και να περιμένει τον ενδιαφερόμενο που θα προσφερθεί να εισβάλει στον λογαριασμό του ανυποψίαστου θύματος.
Υπάρχει μάλιστα και λίστα δραστηριοτήτων όπου ο πελάτης μπορεί να ανατρέξει για να δει τι περιλαμβάνεται στις προσφερόμενες υπηρεσίες ενός τέτοιου site. Για παράγειγμα, κάποιος μπορεί να μπει στο iPhone ενός ατόμου, ή να αλλάξει το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.
Όταν ο χρήστης αναρτήσει το αίτημά του, οι ενδιαφερόμενοι hackers θα απαντήσουν με ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει η δουλειά.
Εν συνεχεία, το άτομο που...προσλαμβάνει διαλέγει τον hacker της αρεσκείας του, ανάλογα με την διαθεσιμότητα, την τιμή και άλλες παραμέτρους. Όταν το τίμημα συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, γίνεται η πληρωμή, αν και το Hacker's List ισχυρίζεται ότι πληρωμές γίνονται μόνο όταν ολοκληρωθεί το εκάστοτε “project”.
Οι αμοιβές κυμαίνουνται από ευτελή ποσά μερικών δολαρίων έως και χιλιάδες δολάρια. Κάποιος π.χ ζήτησε από τους hackers να εξαφανίσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο από τις μηχανές αναζήτησης, προσφέροντας έως και 4.000 δολάρια για την δουλειά.
Φυσικά κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί σε κάποιον ότι το αίτημά του θα ικανοποιηθεί, ωστόσο τις περισσότερες φορές τα αιτήματα των πελατών αποτελούν υπόθεση ρουτίνας για τους hackers. Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος το τι είναι ηθικό είναι κάτι πολύ σχετικό στον κόσμο του hacking με ακόμα λιγότερες πιθανότητες να είναι και νόμιμο.
Οι...ηθικοί hackers
Η παραβίαση π.χ ενός λογαριασμού e-mail δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί μια νόμιμη πράξη, ωστόσο το χρήμα είναι το βασικό ζητούμενο και ο κινητρήριος μοχλός εν προκειμένω. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν σελίδες όπως η neighborhoodhacker.com η οποία διατείνεται ότι προσφέρει «ηθικές υπηρεσίες hacking»!.
H σελίδα μάλιστα διαθέτει τηλεφωνική εξυπηρέτηση αλλά και live chat, ενώ στην ενότητα που εξηγεί την λειτουργία του site αναφέρονται λεπτομέρειες για το πώς γίνονται οι πληρωμές από τον ενδιαφερόμενο (δίνεται πρώτα μια προκαταβολή) ενώ προωθεί όπως λέει το αμυντικό hacking δηλαδή την προστασία από κακόβουλους hackers που θα επιχειρήσουν να σας hackάρουν.
Την εμφάνισή της έχει κάνει τελευταία και μια σελίδα η οποία αξιολογεί τέτοιου τύπου sites, με το hackerslist.com να βρίσκεται στην πρώτη θέση και το neighborhoodhacker.com στην δεύτερη.
Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ του Hackerslist και άλλων παρόμοιων σελίδωνΥπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ του Hackerslist και άλλων παρόμοιων σελίδων
Είναι δε τέτοιος ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των sites, ώστε το neighborhoodhacker.com να αναφέρει σε ειδική ενότητά του: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλους όσους αναζητούν επαγγελματικές υπηρεσίες hacking, ενώ αρκετές φορές έχουμε δυσαραστήσει τους ανταγωνιστές μας. Αυτοί οι ανταγωνιστές έχουν φτάσει στα άκρα ώστε να μας δυσφημίζουν, ποστάροντας αρνητικές κριτικές, προβαίνοντας σε δυφημιστικές δηλώσεις και κατασκευάζοντας ολόκληρες ιστοσελίδες με σκοπό να υποκλέψουν το περιεχόμενό μας και να αμαυρώσουν την καλή φήμη μας».
Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι ιδιοκτήτες της σελίδας αποφεύγουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, ενώ έχουν συμβουλευτεί ειδικούς νομικούς έτσι ώστε να χτίσουν το site με τέτοιο τρόπο ώστε να αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Οι μοναχικοί λύκοι του Deep Web
Πέρα από αυτή την ιδιαίτερη online αγορά όπου ο καθένας μπορεί να προσλάβει ένα hacker, το κρυφό διαδίκτυο, γνωστό και ως Deep Web αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο δράσης των παράνομων δοσοληψιών, και λοιπών νομικά κολάσιμων δραστηριοτήτων.
Εκεί, σε διάφορα forums προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ και χρόνια ορισμένοι από τους καλύτερους hackers του κυβερνοεγκλήματος. Tα ποσά που προσφέρονται όπως και τα λάφυρα των ενδιαφερόμενων μπορεί να φτάνουν με μεγάλη ευκολία σε αρκετές δεκάδες χιλάδες δολάρια, καθώς ορισμένες αποστολές απαιτούν την συντονισμένη προσπάθεια ολόκληρων ομάδων hackers.
Αν και οι κανόνες αυτής της αγοράς είναι πολύ διαφορετικοί από αυτό που μπορεί να φανταζόμαστε, η αυξανόμενη προσφορά έχει ωθήσει πολλούς από τους hackers να διαχειρίζονται τους πελάτες τους με όρους customer service: πολλές φορές προσφέρονται εγγυήσεις επιστροφής χρημάτων, οι οποίες μάλιστα σε περίπτωση αποτυχίας του ζητούμενου τηρούνται ευλαβικά: Στον ηθικό κώδικα ακόμα και αυτών των εγκληματιών υπάρχει η λέξη “Kidala” που προέρχεται από τα ρωσικά και σημαίνει «προδότης». Κανείς δεν θέλει να φέρει αυτό το στίγμα, καθώς σε όποιον...κολλήσει η ρετσινιά, δύσκολα θα την αποτινάξει από πάνω του.
Σε κάθε περίπτωση οι hackers είναι συμφιλιωμένοι με την έννοια της μοναξιάς. Ένα μυστικό εγχειρίδιο οδηγιών γραμμένο από hackers, για hackers, αναφέρει: «Όταν πιάνεις στα χέρια σου πληκτρολόγιο δεν έχεις φίλους. Εμπιστέψου τον οποιονδήποτε και είσαι τελειωμένος».