Ένας νεαρός Βρετανός χάκερ ο οποίος, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, είχε γίνει ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά ...
θέματα πληροφορικής, σκοτώθηκε σε επιδρομή ενός τηλεχειριζόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Συρία, σύμφωνα με μια πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση.
θέματα πληροφορικής, σκοτώθηκε σε επιδρομή ενός τηλεχειριζόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Συρία, σύμφωνα με μια πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση.
Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο ενός σημαντικού στελέχους του ΙΚ που αναφέρεται μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες, καθώς την 18η Αυγούστου σε μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ είχε αναφερθεί ο θάνατος του δεύτερου στην ιεραρχία των τζιχαντιστών.
Η πηγή ανέφερε πως το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ πιθανόν ενεπλάκη στην επιδρομή η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Τζουνάιντ Χουσάιν, Βρετανός υπήκοος, πρώην κάτοικος του Μπέρμιγχαμ.
Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στον ειδικευμένο ιστότοπο CSO Online, η επιδρομή έγινε κοντά στη Ράκα της Συρίας. Ο Χουσάιν, 21 ετών, είχε πάει στη Συρία κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.
Πηγές στην αμερικανική και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters νωρίτερα φέτος ότι πίστευαν πως ο Χουσάιν ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης χάκερ CyberCaliphate, η οποία είχε καταλάβει τον Ιανουάριο έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter που ανήκε στο Πεντάγωνο. Οι πηγές πάντως πρόσθεσαν ότι δεν γνώριζαν εάν αναμίχθηκε προσωπικά στη συγκεκριμένη επίθεση.
Αν και οι πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι βέβαιο πως ο Χουσάιν σκοτώθηκε στην επιδρομή, ορισμένοι το αμφισβητούν. Δύο λογαριασμοί στο Twitter που σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα πληροφοριών συνδέονται με το ΙΚ ανέφεραν σε αναρτήσεις τους ότι η σύζυγός του λέει πως ο Τζουνάιντ Χουσάιν είναι ακόμη ζωντανός.
Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συστημάτων δικτύων πληροφορικής λένε πάντως πως ο Χουσάιν και άλλοι χάκερ που δουλεύουν για λογαριασμό του ΙΚ δεν έχουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να εξαπολύσουν επιθέσεις ικανές να διακόψουν τη λειτουργία δικτύων ή να προκαλέσουν ζημιές σε υποδομές κρίσιμες σημασίας.
«Δεν ήταν σοβαρή απειλή. Πιθανότητα ήταν ένας χάκερ που απλώς θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ενόχληση», ανέφερε ο Άνταμ Μέγιερς, αντιπρόεδρος της εταιρείας CrowdStrike, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλεια υπολογιστών και δικτύων. «Ήταν η ανάμιξή του στη στρατολόγηση, στις επικοινωνίες και σε άλλες μορφές υποστήριξης (του ΙΚ) που τον έκαναν στόχο».
Το 2012, ο Χουσάιν είχε φυλακιστεί για έξι μήνες διότι είχε κλέψει το «βιβλίο διευθύνσεων» από έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ που χειριζόταν ένας συνεργάτης του Μπλερ.
Ο Χουσάιν είχε προσελκύσει τελευταία αρκετή προσοχή στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι πηγές του Ρόιτερς διέψευσαν ένα δημοσίευμα βρετανικού μέσου ενημέρωσης σύμφωνα με το οποίο ο νεαρός βρισκόταν στην τρίτη θέση του καταλόγου στόχων των αμερικανικών τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα ανώτερα στελέχη του ΙΚ, εξήγησαν, θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα.